BS

Branko Sosič

je nekdanji novinar in urednik pri Delu, likovni pedagog, knjižni oblikovalec, karikaturist, ilustrator, sedaj upokojenec.

Poezije

Objavljeno: 2. 12. 2021

Ob stoletnici izida Poezij doktorja Franceta Prešerna je Slovenski knjižni zavod v  Ljubljani februarja 1946 izdal in založil dopolnjeno pesniško zbirko. Uvod in razlage k pesmim je napisal Anton Slodnjak, literarni zgodovinar in prešernoslovec, redni član SAZU.

»Življenje naravnega zdravega človeka – je pesem. Kri kroži v lepem zakonitem redu, življenjski sokovi kipe in plahnejo z rastjo in staranjem, vtisi iz narave se vrste po zmogljivosti in rasti duševne sprejemljivosti, življenjska zavest se gradi smiselno vedno širje in više, ljubezen do vsega, kar življenjsko zavest pospešuje, in sovraštvo do vsega, kar jo ovira, vse je podobno radostnemu slavospevu na življenje. Tudi življenje izven človeške narave je pesem: pomladna rast vsega živega, poletno in jesensko dozorevanje z zimskim počitkom je sozvočje enega naravnega pojava z drugim, je življenje v lepem redu, je pesem. Vse, kar moti naravni življenjski spev, ali kar ga nasiloma pretrga, bodisi bolezen v najširšem smislu besede bodisi smrt, je nesoglasje in zastoj ali pa celo konec naravne pesmi,« je Slodnjak zapisal na začetku daljšega besedila »O Francetu Prešernu in njegovih poezijah«.

»In če se spominjamo Franceta Prešerna in prebiramo ter premišljujemo njegove pesmi, se moramo zavedati, da nam je izrazil on v prvi polovici 19. stoletja, ko se je moral tudi naš kmečki narod odločiti za dejavno sodelovanje v mestnem družbenem življenju, lepoto naravnega življenjskega poteka, kakor ga je doznal slovenski človek in upodobil v svojem jeziku ter svoji narodni pesmi, in žalostno brezizhodnost evropske civilizacije in kulture tik pred njenimi smrtnimi krči, v katerih podrhtava do naših dni.«

V sklepni misli je Slodnjak povzel: »Prešernovo osebno in pesniško življenje je borba prvega slovenskega genija z družbenim in političnim suženjstvom ter s kulturno zaostalostjo, ki so oklepali naše ljudstvo. Svoboden duh in srčna milina njegovih pesmi sta izraz našega narodnega jedra in sta navduševala od Prešernovih dni do danes vse one, ki so se po Prešernovem zgledu borili z dihom ali z orožjem za to,

da koder sonce hodi,

prepir iz sveta bo pregnan,

da rojak

prost bo vsak,

ne vrag, le sosed bo mejak!«

 

 

Misel v okvirčku

Kranj'c, ti le dobička išeš
bratov svojih ni ti mar,
kar ti bereš, kar ti pišeš,
mora dati gótov d'nar.

Kar ni tuje, zaničuješ,
starih šeg se zgublja sled,
pevcev svojih ne spoštuješ,
za dežele čast si led! –

Tiho pesem! – bolečine
ne razglašaj naših ran,
če nečast te naša gine,
dómu, Kranj'c moj, zvest postan'!

Slovenski pesnik France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem. Zgornji Portret plavokosog muškarca (Portret svetlolasega moškega) je v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu letos odkril umetnostni zgodovinar Ferdinand Šerbelj. Tempera na papirju sodi v sredino 19. stoletja, podoba pa ima veliko sorodnosti z oljnim portretom Prešerna, ki ga je po pesnikovi smrti naslikal Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein..
Foto: Arhiv Muzeja za umetnost in obrt v Zagrebu.


Kakšno je vaše mnenje?

Ali Prešernovo poezijo čustveno globlje občutite in vam marsikatere pesmi ostajajo v spominu (DA) ali pa ste Prešerna sprejemali bolj po »šolski« dolžnosti (DRUGO) ?

Opomba: ta »mini anketa« je anonimna in namenjena samo mojemu osebnemu »dialogu« z vami.

Loading ... Loading ...
Nazaj