BS

Branko Sosič

je nekdanji novinar in urednik pri Delu, likovni pedagog, knjižni oblikovalec, karikaturist, ilustrator, sedaj upokojenec.

Ta krasni nori svet

Objavljeno: 2. 5. 2022

In te sklepne misli v 95. tezi  so se sedaj z novim obsežnim branjem razgrnile pred slovensko humanistično občestvo. V spremnem razmišljanju je Rok Zavrtanik, direktor založbe Sanje, v knjigi Ta krasni nori svet zapisal: »Kdo bi si mislil, da ponovno pridemo v čas, ko bo nezaželeno in celo nevarno pisati, tiskati in brati knjige?

Žal je hrematizem, na katerega nesprejemljivost je odločno opozoril pater Karel v knjižici 95 tez, izpodrinil ekonomijo in z njo tudi temeljna načela človečnosti. Spričo naivnosti in nevednosti občestva je dosegel, da je ta čas (znova) tukaj!

In tako si le redki danes upajo ustvarjati knjige, ki ne trgujejo z resnico in vestjo in ne sprejemajo veljavnih stereotipov in dogem, pač pa si drznejo natančno preučevati in preizpraševati stvarnost – najsi bodo dognanja preučevanja še tako nezaželena, neprijetna, osovražena.

Mislim, da brez pretiravanja moremo reči, da v slovenskem kulturnem prostoru ni človeka, ki bi užival večje in globlje zaupanje, kakor je tisto, ki ga uživa pater Karel.

Sistem, ki se ima za nič manj kot izključnega imetnika resnice in pravice na planetu Zemlja, je vzdrhtel od besa, ko je pater ob pričetku pandemije v pismu javnosti predstavil svoj pogled na dogajanje. Zamahnil je z gorjačo  in mu odrekel pravico do javnega nastopanja. ‘Po tem pismu bom uvrščen med teoretike zarote. Naj povem, da bom na to ponosen,’ je tedaj pogumno zapisal pater Karel.«

Misel v okvirčku

Sedaj je čas velikonočnih praznikov, ki so bili lani v popolnoma drugačnih razmerah. Pater Karel Gržan jim je namenil obsežnejši zapis: »Popolnoma razumem Interesu prodane politike. Popolnoma mi je jasno, zakaj so bile za veliko noč 2021 lahko odprte tovarne, trgovine (delale so na polno), v gostilnah so bila možna poslovna srečanja …; zaprte pa so bile cerkve, kulturne ustanove, šole, knjižnice … Trgovine, kjer ni bilo mogoče ohranjati predpisane varnostne razdalje in drugih ukrepov, so lahko delovale; cerkve, kjer smo do potankosti upoštevali varovala, pa so ljudem zaprli. In višji predstojniki – odgovorni v cerkvi, so to logiko in ravnanje dopustili! Nepomnjeno v zgodovini krščanstva!«


Kakšno je vaše mnenje?

Beseda je o dveh velikonočnih časih. Lanskega opisuje pater Gržan, letošnji je v znamenju volitev. Poprej smo imeli obilo vsakovrstnih ukrepov in pritiskov, preživeli leto dni in sedaj, kot da virusov ni več. Ali pri vsem tem dajete pomen oblasti in volitvam (DA), ali vas politika na splošno ne zadeva (NE)?

Opomba: ta »mini anketa« je anonimna in namenjena samo mojemu osebnemu »dialogu« z vami.

Loading ... Loading ...
Nazaj