BS

Branko Sosič

je nekdanji novinar in urednik pri Delu, likovni pedagog, knjižni oblikovalec, karikaturist, ilustrator, sedaj upokojenec.

Vseljudsko prebujenje

Objavljeno: 6. 9. 2021

Lani, »ob 500-letnici preobrazbe Leonarda da Vincija in 40-letnici vzpona Slovencev na najvišjo goro sveta«, je pater Karel Gržan dal na svetlo (založba Sanje) drugo drobno knjižico – 95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja. Eden najbolj prodornih duhovnih mislecev v našem prostoru je ponudil spoznanja in rešitve za vseljudsko prebujenje. V 2. tezi pravi: »Vztrajanje v slepi ulici labirinta je nespamet, v kateri nas želijo zadrževati/ohranjati tisti, ki se z mrtvilom (o)hranijo. – V utečenem/poznanem vztrajno obnavljajo preživele koncepte. … Zahtevajo, da jih vidimo kot edine mogoče rešitelje.«

Vseljudsko prebujenje bi morda lahko dosegli, če bi v državi ustvarili določeno ustvarjalno miselno klimo in obogatili zavedanje posameznika, kdo je in kdo smo vsi skupaj. Vzeli bi si leto dni časa in z vseljudsko podporo odbrali najustreznejše javno dostopne predloge za preobrazbo. Pri tem bi lahko splet odigral ključno vlogo pri sporazumevanju in informiranju.

Več si lahko preberete v spodnjem dokumentu.

Misel v okvirčku

Vrsta dogodkov v zadnjem času kaže, da se v zavesti Slovencev krepijo potrebe po vseljudski družbeni preobrazbi. Posebno sporočilo je bilo dano na referendumu o vodah, kjer je bila udeležba izredno visoka in kjer so glasovalci nedvoumno pokazali, da je čas za temeljite spremembe tako na političnem kot tudi na širšem družbenem področju.


Kakšno je vaše mnenje?

Ali osebno čutite, da bi Slovenija nujno potrebovala globoko družbeno preobrazbo za uspešnejše napredovanje v sedanjem času in seveda za postavljanje boljših razvojnih in življenjskih temeljev prihodnjim rodovom? Prosimo, da izberete enega od odgovorov.

Opomba: ta »mini anketa« je anonimna in namenjena samo mojemu osebnemu »dialogu« z vami.

Loading ... Loading ...
Nazaj